Prospívá nebo škodí?

O tom, zda je káva zdraví škodlivá či zdraví prospěšná, se vede celá řada polemik. Jedni tvrdí, že překyseluje organismus, a tím ho vlastně poškozuje, druzí se přiklánějí k názoru, že obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že je dobrá její pravidelná konzumace. Jisté je, že obsahuje určité množství antioxidantů, takže pokud se rozhodnete například pro pravidelnou konzumaci kvalitního espressa v počtu čtyř šálků denně, můžete si být jisti, že jste pro sebe udělali tolik, jako byste snědli více než půl kila ovoce. A to už pro snížení civilizačních chorob a onkologických onemocnění opravdu něco znamená.

Odbourává tuky

Někteří dietologové tvrdí, že dostatečné množství pití kávy vede k odbourávání tuků v těle, takže tento nápoj může být velmi příjemným pomocníkem při snaze zhubnout. Na druhou stranu platí, že někteří lidé, kteří trpí žaludečními problémy, nápoj připravený z kávových zrn příliš nesnesou a měli by se jeho nadměrné konzumace určitě vyvarovat. Jednu důležitou informaci si však zapište za uši. Pokud dochází ke skladování této komodity více než dva měsíce od doby pražení, odborníci tvrdí, že již není hodnotná.